GYSS vimpel
Gaff Yacht Society's Stiftelse
GYS STIFTELSE GYSS STIPENDIUM GYSS STIPENDIATER GYSS PUBLIKATIONER GYSS KONTAKT
GYSS PUBLIKATIONER

MINA OCH ANDRAS DRÖMBÅTAR

SEGELSPORT I BRYTNINGSTID

SVENSK SJÖSPORTBIBLIOGRAFI

GYSS Publikationer

Dessa böcker ges ut av Gaff Yacht Society´s Stiftelse vars uppgift sedan många år är att värna om och höja intresset för veteranbåtsegling.

Du kan köpa våra böcker på flera sätt

• Beställ direkt från GYSS. Skicka ett mejl till order(at)gys-stiftelse.se och sätt in pengar för boken och porto på GYS Stiftelses PG 791768-5. Skriv in namn, adress, mobilnr och e-postadress på inbetalningstalongen så vi vet vart boken ska skickas. Boken kommer inom någon vecka.
• Köp boken hos Museiföreningen Sveriges Fritidsbåtar, Råseglarhuset, Skeppsholmen, Stockholm, veteranbaten.se.
• Beställ hos Bokus: Segelsport i brytningstid, Mina och andras drömbåtar och Svensk sjösportbibliografi 1833-1970
.

Svensk Sjösportbibliografi 1833–1970
Svensk Sjösportbibliografi 1833 – 1970

Svensk sjösportbibliografi 1833-1970

Vill du spåra din båts historia?
Undersöka vad din båtklubb ägnat sig åt under årens lopp?

Nu har den ultimata guiden till de publikationer som kan ge svar på dessa och andra frågor om svensk båtsport kommit.

Svensk sjösportbibliografi omfattar tiden 1833 till 1970 och listar allt tryck utgivet av svenska segel- och motorbåtsklubbar samt klubbar inom rodd, kanotsegling, issegling och paddling – kort sagt all idrott som bedrivs på vattnet, både i flytande och fast form. Boken, på 346 sidor, är det i särklass mest heltäckande som har skrivits om vår svenska sjösportslitteratur.

Ulf Lycke, som har gjort majoriteten av efterforskningarna, har spenderat mer än 10 år på att sammanställa materialet. Boken har tryckts i en begränsad upplaga och leverades i mars 2020 och presenterades sedan under båtmässan i Älvsjö.

Priset för boken är 500 kronor och portot 120 kr. Sätt in pengarna på GYS Stiftelses PG 791768-5

ISBN: 978-91-639-9410-4

Segelsport i brytningstid sedd via Gunnar Mellgrens ritstift
Segelsport i brytningstid sedd via Gunnar Mellgrens ritstift

Segelsport i brytningstid sedd via Gunnar Mellgrens ritstift

Det har länge saknats ett riktigt väl genomarbetat verk om svensk segelsports tidiga utveckling. Nu har äntligen denna del av seglingshistorien dokumenterats i boken Segelsport i brytningstid - sedd via Gunnar Mellgrens ritstift. Detta är ett riktigt praktverk på 560 sidor med 1100 foton och ritningar varav en överväldigande majoritet aldrig har publicerats tidigare.

Boken är en hart när outsinlig källa till information om vad som hänt inom svensk segelsport under 1800-talet och tidigt 1900-tal och kommer att bli standardverket om svensk segling för den perioden. Boken behandlar allt från de första stapplande stegen under första halvan av 1800-talet till skärgårdskryssarregeln introducerades 1908.

Ni kan läsa om kända båtar, seglare, kappseglingar och hur segelsporten uvecklades i vårt land. Om hur konstruktionsreglerna styrt båtutvecklingen, biografier över de då verksamma konstruktörerna, en utförlig bibliografi över svensk och nordisk seglingslitteratur och ett omfattande båtregister. Och mycket mer!

Allt detta förpackat i en riktig bok klädd i blå klot och ett skyddsomslag i fyra färger samt en av ritning av Mellgrens främsta konstruktion på insidan!

Priset för boken är 500 kronor och portot 160 kr.

ISBN: 978-91-637-0255-6

Gunnar Mellgrens konstruktioner 1895-1907
Gunnar Mellgrens konstruktioner 1895-1907


Detta är en affisch med alla Gunnar Mellgrens konstruktioner. Den togs fram i samband med lanseringen av Segelsport i brytningstid. Du beställer den på samma sätt som våra böcker.

Skicka din beställning och sätt in pengar för affisch och frakt, 175 kr (Affisch + 75 kr i porto, 25EUR inkl. porto i Europa). Formatet på affischen är 50x70cm.

* * *

"Jag har aldrig sett något bokverk som skulle kunna jämföras med detta. Den som är intresserad av segelsport och dess ursprung bör köpa denna bok, det är i så fall väl använda pengar."
Recension i Veteranbåten nr 3 2016. Läs hela här (PDF).

* * *

"Boken är årets tyngsta inom segling både när det gäller innehåll och vikt. Ett praktverk som kappseglaren bör ställa i lovarts bibliotek."
Recension i På Kryss nr 6 2016. Läs hela här (PDF).

* * *

Fler recensioner i Praktiskt båtägande oktober 2016 (PDF) och USS Aktuellt nr 3 2016 (PDF).

Bläddra bland recensionerna

* * *

Läs i Search Magazine om boken
Praktverk om svensk segelsports tidiga historia - 03 Mars 2016
Geniet Mellgrens sista båt från 1907 till salu i Holland - 18 Mars 2016
USA-inspirerad Margaretha med blybulb vann 43 av 58 kappsegling - 26 Mars 2016

Mina och andras drömbåtar - Erik Salander
Mina och andras drömbåtar

Mina och andras drömbåtar
Pionjären Erik Salanders skrifter om 1900-talets främsta segelbåtar

Erik Salander har ända sedan före sin död 1957 förtjänat en antologi över sitt livsverk som båtkonstruktör, kritiker, analytiker och skribent.

Att läsa hans gedigna, insiktsfulla artiklar om egna och andras båtar och konstruktioner är en njutning inte bara för inbitna veteranbåtsentusiaster och hängivna seglare, utan för alla som oberoende av ämne njuter av lysande stilistik.

Artiklarna är så medryckande att man inte bara blir intresserad av utvecklingen av segelbåtar för nöjessegling under första halvan av 1900-talet, utan även har svårt att sluta läsa! Erik Salanders kombination av skarp analys, vidsynthet och djup bildning är unik bland teknik- och seglingsskribenter.

Detta är en bok om ett svenskt kulturarv av världsklass, skriven av en av dess skapare.

Priset för boken är 350 kronor och portot 120 kr.

ISBN: 978-91-637-0254-9

* * *

Den 20 juli 2012 lanserades boken med Erik Salanders 100 artiklar om sina och andras drömbåtar i samband med OS Jubileet i Nynäshamn. Boken är i A4 format och 304 sidor och innehåller register över samtliga Erik Salanders konstruktioner.

Erik Salanders artiklar 1935 till 1954 (PDF).
Förteckning av Erik Salanders jakter, konstruktioner och ritningar (PDF).

* * *

"Denna är i sig ett kulturhistoriskt verk av hög dignitet, men läsupplevelserna står den gamle Erik själv för. Det är en njutning att ta del av hans många artiklar som nu samlats inom en och samma pärm. Det kommer att bli fina stunder framöver nar höstmörkret kryper in på stugknuten. Den här boken har sin givna plats hemma i bokhyllan, men den borde också få en framträdande plats på många av de svenska båtvarven. Att lära av en gigant kan aldrig vara fel ... "
Recension i Båtliv nr 5 2012. Läs hela här (PDF).

* * *

"Erik Salander var inte rädd för att uttrycka sina åsikter, även om någon kanske tagit illa vis sig. Hans artiklar är välskrivna och insiktsfulla och kan läsas med största behållning även idag."
Recension i Veteranbåten nr 4 2012. Läs hela här (PDF).

© 2023 Gaff Yacht Society's Stiftelse